Tipy od baristu
Moja perfektná créma
Skvelá créma je pastvou pre oči a subjektívne zvyšuje pôžitok. Lebo aj oko pije. Ako však vzniká dokonalá créma? Aj tu hrá zrnko hlavnú úlohu. Pre konzistentnú a vzdušnú crému je dôležité, aby bol obsah oleja čo najmenší. Preto veľa zmesí espressa často obsahuje určitý podiel zŕn robusty, pretože tieto majú nižší podiel kávového oleja ako zrnká arabicy. Je dobré vedieť: dobre vyčistené a nemastné poháre tiež pomáhajú créme vydržať dlhšie.
Perfektná mliečna pena
Okrem crémy je, samozrejme, aj mliečna pena jedným z veľkých tajomstiev vynikajúceho baristu. Rozhodujúcu úlohu tu majú tri premenné:
Zloženie mlieka
Plnotučné mlieko s vysokým obsahom tuku a bielkovín je vhodné pre ľahkú krémovú penu. Tí, ktorí majú radi pevnú a kompaktnú penu, uprednostňujú použitie nízkotučného mlieka.
Teplota mlieka
Dôležitá je špecifická hranica: 60 stupňov Celzia. Od tejto teploty sa rozpadajú bielkovinové štruktúry v mlieku a tým aj pena. V zásade si však môžete pamätať: mlieko s vysokým obsahom tuku pri vlažných teplotách pení, nízkotučné mlieko je, naopak, chladné. Takto môže mlieko „prehltnúť“ najviac rozkoše.
Dôležitý nástroj
Penu môžete vytvárať pomocou rôznych zariadení. Skutočný barista používa šľahač alebo metličky alebo alternatívne parnú trysku portafiltrového stroja. Na domáce alebo kancelárske použitie sú, samozrejme, vhodné napeňovače, ktoré sú priamo zabudované do plnoautomatických kávovarov, pretože umožňujú ľahké a rýchle napenenie.
Tipy od baristu
Úloha vody
Veľký podiel na chuti kávy má najmä tvrdosť vody, teda stupeň mineralizácie. Voda s vysokou tvrdosťou všeobecne nie je zlá, pretože obsahuje veľa minerálov. Toto má, bohužiaľ, aj nevýhodu. Pretože tieto minerály menia na jednej strane chuť kávy a na druhej strane sa usadzujú v kávovare. Ak teda žijete v oblasti s tvrdou vodou, odporúčame vám použiť vodné filtre – napríklad náš filter na čerstvú vodu CLARIS. Káva má prirodzenú chuť a v kávovare ani na káve sa neusádzajú žiadne neestetické vrstvy.