Tipy od baristu

Moja perfektná créma

Skvelá créma je pastvou pre oči a subjektívne zvyšuje pôžitok. Lebo aj oko pije. Ako však vzniká dokonalá créma? Aj tu hrá zrnko hlavnú úlohu. Pre konzistentnú a vzdušnú crému je dôležité, aby bol obsah oleja čo najmenší. Preto veľa zmesí espressa často obsahuje určitý podiel zŕn robusty, pretože tieto majú nižší podiel kávového oleja ako zrnká arabicy. Je dobré vedieť: dobre vyčistené a nemastné poháre tiež pomáhajú créme vydržať dlhšie.

Perfektná mliečna pena

Okrem crémy je, samozrejme, aj mliečna pena jedným z veľkých tajomstiev vynikajúceho baristu. Rozhodujúcu úlohu tu majú tri premenné:

Zloženie mlieka

Plnotučné mlieko s vysokým obsahom tuku a bielkovín je vhodné pre ľahkú krémovú penu. Tí, ktorí majú radi pevnú a kompaktnú penu, uprednostňujú použitie nízkotučného mlieka.

Teplota mlieka

Dôležitá je špecifická hranica: 60 stupňov Celzia. Od tejto teploty sa rozpadajú bielkovinové štruktúry v mlieku a tým aj pena. V zásade si však môžete pamätať: mlieko s vysokým obsahom tuku pri vlažných teplotách pení, nízkotučné mlieko je, naopak, chladné. Takto môže mlieko „prehltnúť“ najviac rozkoše.

Dôležitý nástroj

Penu môžete vytvárať pomocou rôznych zariadení. Skutočný barista používa šľahač alebo metličky alebo alternatívne parnú trysku portafiltrového stroja. Na domáce alebo kancelárske použitie sú, samozrejme, vhodné napeňovače, ktoré sú priamo zabudované do plnoautomatických kávovarov, pretože umožňujú ľahké a rýchle napenenie.

Tipy od baristu


Úloha vody

Veľký podiel na chuti kávy má najmä tvrdosť vody, teda stupeň mineralizácie. Voda s vysokou tvrdosťou všeobecne nie je zlá, pretože obsahuje veľa minerálov. Toto má, bohužiaľ, aj nevýhodu. Pretože tieto minerály menia na jednej strane chuť kávy a na druhej strane sa usadzujú v kávovare. Ak teda žijete v oblasti s tvrdou vodou, odporúčame vám použiť vodné filtre – napríklad náš filter na čerstvú vodu CLARIS. Káva má prirodzenú chuť a v kávovare ani na káve sa neusádzajú žiadne neestetické vrstvy.

Správny stupeň mletia

Či už v portafiltri, výrobníku espressa, french-presse alebo plnoautomatickom stroji: stupeň mletia je podstatný. Štandardné riešenie, bohužiaľ, neexistuje. V ideálnom prípade si to vyskúšajte sami a optimalizujte, až kým káva nebude dokonale zodpovedať vašej chuti (a zrnu). Ak je káva vodnatá a kyslá, mali by ste ju zomlieť jemnejšie. Ak má, naopak, príliš silnú a trpkú chuť, mali by ste ju zomlieť hrubšie. Základné pravidlo: čím dlhšie je káva v kontakte s vodou a má väčší kontakt s povrchom (jemne mletým), tým silnejšia bude. Podľa použitého zariadenia je veľmi jednoduché nastaviť stupeň mletia. Napríklad pri plnoautomatických kávovaroch nájdete regulátor obvykle v nádobe na kávové zrnká.
coffee
NÁJDITE SVOJHO
PREDAJCU NIVONY